BOCZEK WĘDZONY WEDŁUG PRZEPISU JURKA "FORELA"

 

Składniki na 1 kg boczku wieprzowego:

1/2 łyżeczki utartych w moździerzu suszonych ziaren jałowca

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu czerwonego pieprzu

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu białego pieprzu

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu zielonego pieprzu

1/2 łyżeczki zmielonej papryki

2 łyżeczki soli kamiennej nie jodowanej

 

Przygotowanie:

Kupionego mięsa nie płukać !!

Wymieszać wszystkie przyprawy z solą, dokładnie natrzeć mięso, zawinąć w folię spożywczą przeźroczystą lub włożyć ciasno do pojemników z pokrywką - chodzi o to aby mięso się nie utleniało a więc nie miało styczności z powietrzem i odstawić na 24h do lodówki.

Po 24h godzinach wyjąć mięso z lodówki ( nie płukać go i nie strzepywać przypraw z niego ) zalać ułożone w pojemnikach boczki 10% solanką ( sól kamienna nie jodowana ) - na 1,5 litra wody 150 gramów soli i włożyć do lodówki na 3 dni.

Po 3 dniach wyciągam mięso z solanki i zostawić na noc do ocieknięcia.

Wędzarnie wygrzewamy, boczki osuszamy przez 50 minut a następnie wędzimy przez 4 do 5 godzin w temperaturze 50 – 60 stopni.

Uwędzone boczki gotujemy na parze przez okres około 2 godzin – wbity widelec ma się sam wysuwać z boczku pod ciężarem tego kawałka boczku.

 



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: