Grzegorz Świadek – wędkarstwo Kraków, grzyby, ogrzewanie elektryczne, dynamiczne piece akumulacyjne, klimatyzatory Kraków, wędzenie

10 czerwca 2025 - Pstrągi wędzone - filety podpiekane


Pstrągi przeciąłem wzdłuż kręgosłupa i „filety” trzymałem przez 12 godzin w solance 9% a więc na 5 litrów wody dałem 450 gramów soli kamiennej nie jodowanej – przez pojemnik z rybami był w lodówce ( temperatura około 5 stopni ).
Po 12 godzinach pstrągi przepłukałem pod bieżącą wodą, wytarłem ręcznikiem papierowym, ułożyłem na kracie nad wanną aby dokładnie ociekły – w tym czasie włączyłem farelkę i skierowałem na nie zimny nadmuch,
Po osuszeniu pstrągi włożyłem do nagrzanej wędzarni i osuszałem ( bez dymu ) przez około 60 minut w 50 stopniach.
Następnie wędziłem w temperaturze 45 stopni przez 3 godziny i podpiekałem 15 minut w 80 stopniach.

Pstrągi wyszły EXTRA :)




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: