Grzegorz Świadek – wędkarstwo Kraków, grzyby, ogrzewanie elektryczne, dynamiczne piece akumulacyjne, klimatyzatory Kraków, wędzenie

7 czerwca 2025 - Pstrągi wędzone


Pstrągi trzymałem przez 12 godzin w solance 9% a więc na 5 litrów wody dałem 450 gramów soli kamiennej nie jodowanej – przez pojemnik z rybami był w lodówce ( temperatura około 5 stopni ).
Po 12 godzinach pstrągi przepłukałem pod bieżącą wodą, wytarłem ręcznikiem papierowym, do brzuszków włożyłem wykałaczki, nabiłem na haki  i na kijkach powiesiłem nad wanną aby dokładnie ociekły – w tym czasie włączyłem farelkę i skierowałem na nie zimny nadmuch.
Po osuszeniu pstrągi włożyłem do nagrzanej wędzarni i osuszałem ( bez dymu ) przez około 60 minut w 50 stopniach.
Następnie wędziłem w temperaturze 45 stopni przez 3,5 godziny.

Po taki wędzeniu można ryby:
- podpiec w wędzarni przez 20 minut w 80 stopniach
- podpiec w piekarniku
- podpiec na grillu




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: