PRZYNĘTY - PRZEPISY NA KULKI PROTEINOWE
1. SKŁADNIKI I ICH DOBÓR
Odpowiednie zbilansowanie naszej przynęty nie jest sprawą prostą i wymaga sporo wiedzy. Postaram się przedstawić podstawowe zasady, niezbędne do samodzielnego przyrządzania receptur. Niektóre komponenty posiadają nazwy, które są dla przeciętnego wędkarza mało zrozumiałe lub zupełnie egzotyczne takie jak laktoalbumina, gluten pszenny czy kazeinian wapnia, jednak tak naprawdę niewielu z nas wie, czym te składniki się cechują i jakie jest ich zadanie w komponowanej mieszance. Pewne jest jedno - są drogie a to wie już każdy. Komponenty te są produktami o bardzo wysokiej zawartości białka wahającej się w granicach 50-90%. Głównym ich zadaniem jest podniesienie zawartości protein do określonego poziomu i tu pojawia się podstawowe pytanie. Jaki jest ten odpowiedni poziom? Trzeba tu zahaczyć o fizjologie. Białko jest głównym składnikiem budulcowym organizmu i jego zapotrzebowanie jest największe u ryb młodych, intensywnie rosnących. W tym przypadku oprócz jego ilości istotna jest jego jakość, czyli optymalny skład aminokwasowy. Optymalny skład wyrażany jest w poziomie aminokwasów egzogennych czyli aminokwasów, których ryba nie może sama zsyntetyzować w organizmie, a które muszą być dostarczone z zewnątrz w pokarmie. Najprostsza metoda by uniknąć błędu to zastosowanie różnych komponentów białkowych zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Białko ogólne to wszystkie związki białkowe zawarte w pokarmie. Jednak nie wszystko jest dostępne dla ryb, dostępne jest tylko białko strawne, którego wartość jest z reguły o kilka procent niższa od białka ogólnego.
Oprócz białka kolejnym składnikiem pokarmu ryb jest tłuszcz i węglowodany (w przypadku pokarmu roślinnego – który jak wiemy stanowi istotną część diety karpi). Węglowodany (czyli cukry) stanowią główne źródło energii, a ich optymalny poziom waha się w granicach 35-45%. Tłuszcz jest również składnikiem energetycznym, jednak pełni poza tym bardzo ważną funkcje będąc nośnikiem witamin w nim rozpuszczonych (A,D,E,K). Poziom tłuszczu w gotowych kulkach nie powinien przekraczać 10%, a za optymalny możemy uważać 5 - 8%. Oba te składniki podczas przemian komórkowych zamieniane są na energię niezbędną do życia wszystkich organizmów zwierzęcych. Najbardziej energetycznym substytutem pokarmu jest tłuszcz, następnie białko, a na końcu węglowodany. Nadmierna ilość energii zmagazynowanej w kulce może doprowadzić do ograniczenia żerowania, a tego nie chcemy.
Bardzo ważnym elementem słabo albo wcale nie propagowanym są dodatki witaminowo-mineralne, ich zawartość nie przekracza z reguły 2%, a gwarantują one poprawny wzrost i rozwój organizmu.
Czy opłaca się bilansować nasze kulki pod względem zawartości składników pokarmowych? Oczywiście warto i to z kilku powodów. Po pierwsze poprzez zoptymalizowanie składu mieszanki oszczędzamy pieniądze, po drugie karp przypływając w miejsce nęcenia (połowu) znajduje wszystko czego jego organizm potrzebuje, w związku z tym możemy przypuszczać, że o wiele szybciej przyzwyczai się do naszych kulek i regularnie będzie odwiedzał miejsce naszego nęcenia.
Są to podstawowe informacje, które pozwolą nam na samodzielne opracowywanie receptur na kulki proteinowe. Poniżej podaje podstawowe składniki, które możemy wykorzystać przy produkcji kulek.
Produkty, które możemy wykorzystać w naszych przepisach:
- Białko z mleka (Lactalbumine) - 88% czystego białka. Pozwala uzyskać dobra konsystencję ciasta. Często stosowane łącznie z kazeina
- Kazeina - 96% czystego białka - składnik białkowy z mleka, niezbędny do sporządzania kulek proteinowych
- Kazeina kwasowa (Sodium caseine) - 96% białka. Produkt bardzo lekki i klejacy, zalecany do sporządzania kulek pływających
- Kazeina wapniowa (Calcium caseine) - 96% białka. Produkt cięższy i mniej klejący od kazeiny kwasowej
- Karma dla narybku (Salmon fry) - 52% białka. Koncentrat mączny, stosowany jako pokarm w hodowli narybku łososia i pstrąga
- Jaja w proszku (Egg albuminę) - 50% białka. Częściowo zastępujące świeże jaja, umożliwiające otrzymanie ciasta o twardszej konsystencji
- Suchy pokarm dla psów lub kotów – skład w zależności od producenta
- Pokarm dla ryb akwariowych (warto kupić pokarm dla ryb do oczka wodnego)
- Mąka sojowa
- Mąka kukurydziana
- Mąka pszenna
- Kasza kukurydziana
- Mleko w proszku
- Kasza manna
- Wszelkiego rodzaju mieszanki dla ptaków ozdobnych i gryzoni (oczywiście po zmieleniu)
- Mączka rybna lub kostna
- Jaja kurze
Inną grupą składników są substancje smakowo zapachowe:
- Cukier
- Miód
- Dżemy i konfitury
- Wszelkiego rodzaju atraktory oferowane przez sklepy wędkarskie
- Sól kuchenna – ze względu na właściwości konserwujące dobrze dodać niewielką ilość do każdej mieszanki
Dzięki tym składnikom możemy przygotować wiele receptur. Przy ich sporządzaniu warto wziąć pod uwagę charakterystykę naszego łowiska, stosowane przez innych wędkarzy przynęty i zanęty.
2. GOTOWE PRZEPISY NA KULKI PROTEINOWE
Jeśli w przepisie nie ma podanej ilości jajek należy dodać 1 jajko na 100g mieszanki
Przepis 1:
mąka sojowa - 30%
zmielony biszkopt lub piernik - 20%
mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
mleko w proszku - 15%
mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
mielony pokarm dla papug - 5%
50ml aromatów
jaja (10szt na kilogram suchych składników)
Przepis 2:
500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
100g mąki kukurydzianej
100g mleka w proszku
trochę cukru
substancje barwiące np. szafran
substancje zapachowe
ok. 5 jaj
Przepis 3:
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mąki tortowej
0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
0,25 kg mąki sojowej
cukier
barwnik
atraktor
1 jajo na 100g ciasta
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.
Przepis 4:
0,5 kg mąki sojowej
0,5 kg maki kukurydzianej
0,5 kg kaszki manny
0,3 kg mleka w proszku
1 łyżka stołowa soli
1 jajo na 0,1kg ciasta
Przepis 5:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki sojowej
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka kaszy manny
3 lub 4 jaja, 3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
barwnik spożywczy
środek zapachowy (ok. 15-2- ml na tą porcję ciasta).
Przepis 6:
1 cz. mąki sojowej
2 cz. mąki kukurydzianej
2 cz. kaszy manny
2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde
Przepis 7:
0,5 cz. mielonych konopi
2 cz. mielonych ziaren dla ptaków
1 cz. glukozy spożywczej - jako słodzik
aromat: Scopex - Mosella
Przepis 8:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
0,25 kg cukru
5 jajek
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty
Przepis 9:
1 kg mąki tortowej
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia Marcela Van Den Eynde
Przepis 10:
1 kg kazeiny
1 kg mąki tortowej
1 kg mąki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
1/4 litra miodu
Przepis 11:
1 kg mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
1/2 kg mąki tortowej
16 jaj,
1/2 szklanki miodu
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa
Przepis 12:
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki soi proteinowej
czubata łyżka mąki sojowej
czubata łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju słonecznikowego
12 jaj
żółty lub zielony barwnik
fiolka zapachu waniliowego
miód
Przepis 13:
dwie szklanki mąki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
sześć jajek
dwie łyżki stołowe miodu
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
barwnik spożywczy
atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)
Przepis 14:
100 g kazeiny/mleka w proszku
100 g kaszy manny
100 g mąki tortowej
100 g mąki kukurydzianej
150 g konopi Marcela Van Den Eynde
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde
250 g mączki rybnej lub kostnej
50 g suszonej krwi
8-12 jaj
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex
Przepis 15:
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny
Przepis 16:
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku
Przepis 17:
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku
Przepis 18:
30% mączka rybna
20% mączka sojowa
20% mączka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina
Przepis 19:
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% mączka mięsna
10% mączka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny
Przepis 20:
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik (dowolny)
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]