Łosoś wędzony w zimnym dymie
Filety łososia ewentualnie dzwonka solimy używając 18 gramów soli kamiennej nie jodowanej ( najlepiej grubo ziarnistej ) na 1 kg ryb.
Ryby solimy z dwóch stron a więc od strony mięsa i skóry – tam gdzie jest grubiej dajemy więcej soli a przy ogonie mniej.
Dno pojemnika w którym będziemy trzymać ryby posypujemy niewielką ilością soli i układamy ryby skórką do dołu.
Posolone ryby trzymamy w lodówce przez noc.
Po wyjęciu filetów z lodówki wycieramy je papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na 2 – 3 godziny do osuszenia – można w tym czasie włączyć farelkę z zimnym nadmuchem i nawiew skierować na rybki.
Znam dwa sposoby dotyczące początków wędzenia:
1.Wędzarnie rozpalamy i osuszamy w temperaturze 25 stopni. Następnie wkładamy naszego łososia i osuszamy go w temperaturze 18 – 23 przez około 50 minut. Ryba musi być sucha gdyż inaczej nam się ugotuje a nie uwędzi. Jeśli ryba się już osuszyła usuwamy większą ilość żaru i wsypujemy trociny lub „mączkę drzewną”.
2.Wędzarnie rozpalamy ( NIE WYGRZEWAMY ) - ma powstać cug z paleniska do wędzarni. Jeśli wędzarnia już „pociągnęła” usuwamy większą ilość żaru i wsypujemy trociny lub „mączkę drzewną”.
Następnie:
Podczas wędzenia dym powinien swobodnie przechodzić przez wędzarnię - nie może się kłębić w wędzarni gdyż może nam zakwasić rybkę ( w dymie jest wilgoć więc jeśli nie wydostanie się na zewnątrz osiądzie na wędzonkach ).
Łososia wędzimy w temperaturze od 15 do 20 stopni przez okres co najmniej 12 godzin a najlepiej dwa dni z rzędu po 10 godzin ( rybacy najczęściej wędzą w temperaturze 8- 14 stopni ).
Dobrym rozwiązaniem który umożliwi nam wędzenie w niskiej temperaturze jest dymogenerator.
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]