20 listopada 2011 - Pierwsze wędzenie ryb - lin, szczupak, okonie oraz pstrągi
Nadszedł czas na uwędzenie rybek których troszkę mam z zamrażalniku:)
Łączna waga zamrożonych ryb wynosiła 3,1 kg
Ryb odmrażały się w zimnej wodzie przez 5 godzin. Następnie odmrożone zalałem 3 litrami solanki ( 270 gramów soli na 3 lity wody ) - solanka 9 % według tabeli Andrzeja "ANDYANDY"
( źródło: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=116257#116257 )
W takiej solance trzymałem ryby w lodówce przez 12 godzin.
Po tym wszystkim spakowałem ryby do pojemnika i zawiozłem na działkę gdzie postępowałem następująco:
- wędzarnię wygrzewałem w temperaturze 50 -60 stopni przez 40 minut
- wędzenie ryb trwało 4 godziny w temperaturze 48- 55 stopni
PRZEPIS JAK UWĘDZIĆ RYBY W CIEPŁYM DYMIE - KLIKNIJ
[cofnij]