Łosoś wędzony, jak wedzić łososia, wędzenie ryb

10 grudnia 2011 - Wędzony łosoś norweski


Po namowach Forela i Teda postanowiłem uwędzić łososie.

Kupiłem 3 sztuki o łącznej wadze 11 kg więc zabawy z nimi przed wędzeniem troszkę miałem :)

Ryby trzymałem w solance o stężeniu 9% przez 12 godzin, potem wytarłem ręcznikiem papierowym oraz zostawiłem na noc w pokoju do osuszenia.

Wędzarnię jak zawsze wygrzałem, ryby wędziłem 5 godzin w dymie ciepłym ( około 55 stopni ), a na koniec podniosłem temperaturę do 90 stopni i w niej wędziłem dodatkowo przez 30 minut.

Następnym razem będę wędził w dymie zimnym.




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: