Grzegorz Świadek - leszcze wędzone, jak uwędzić ryby, jak uwędzić leszcze

10 maja 2012 - Leszcze wędzone


Dziś uwędziłem kilka leszczy według poniższego przepisu:
Solankę zrobiłem 7% a więc na 10 litrów wody dodałem 70 dkg soli kamiennej - łączna waga wypatroszonych ryb wynosiła 7 kg.
W powyższej solance ryby leżały w lodówce od godziny 18,30 w środę do 5,00 rano w czwartek.

Po wyjęciu leszczy z solanki powiesiłem je w pokoju na 2 godzinki do obeschnięcia.

Wędzarnię rozpaliłem i wygrzałem przez 40 minut w temperaturze 50 stopni przy otwartym daszku, po tym czasie włożyłem rybki i osuszałem je w temperaturze do 40 stopni przez 1 godzinę.
Leszcze wędziłem przez 3,5 godziny w 55 stopniach a po tym czasie na 35 minut podniosłem temperaturę do 90 - 95 stopni.




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: