Jak uwędzić wędliny - przepisy jak długo wędzić

9 listopada 2013 - Karczki, szynki oraz schaby


Dziś uwędziłem w sumie 15 kg mięska w tym po 5 kg szynki, schabu oraz karczku.
Wykonanie:
- peklowanie 8 dni ( od 31 października do 8 listopada ) - zalewa peklująca 0,5 litra na 1 kg mięsa. Zastosowałem nastrzyk około 60 ml zalewy na 1 kg mięsa i dokładnie wymasowałem każdy kawałek. Po nastrzyknięciu należy koniecznie każdy kawałek mięsa wymasować
- po wyciągnięciu mięsa z zalewy nie płukałem go tylko powiesiłem na 2 godziny w temperaturze pokojowej, na noc trafiło do lodówki (9 godzin ) i rano znowu na 2 godziny do temperatury pokojowej. 
- ogrzanie wędzarni, osuszenie wędlin i wędzenie przez 4 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni
- parzenie w temperaturach podanych tu: http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-SZYNKA-boczek-karczek-poledwica-jak-peklowac-namokro-oraz-jak-wedzic-cieplym-dymem
- po sparzeniu wędliny powiesiłem na 5 godzin w pokoju przy otwartym oknie a następnie powędrowały do lodówki.




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: