Jak wędzić ryby - jak wędzić leszcza i pstrąga

3 listopada 2012 - Wędzone rybki - leszcze, pstragi oraz boleń


W piątek o godzinie 5 rano wyjąłem zamrożone poniższe ryby:

5 leszczy

3 pstrągi potokowe

2 pstrągi tęczowe

1 bolenia

i włożyłem je do pojemników z zimną wodą z kranu w celu powolnego odmrożenia.

O godzinie 19 zrobiłem następującą solankę 7 %:

Ilość ryb: 9,4 kg

Ilość wody: 10 litrów

Ilość soli kamiennej nie jodowanej: 700 gramów

Ryby które włożyłem do solanki wystawiłem na noc na balkon gdzie panowała temperatura na poziomie 3 – 5 stopni.

W  sobotę rano o godzinie 5 wyjąłem ryby z solanki ( ryby w solance były 10 godzin ) i zostawiłem do obsuszenia do godziny 7  w tym czasie skierowałem na ryby zimny nadmuch z termowentylatorów w celu przyspieszenia osuszania.

Wędzarnię rozpaliłem i wygrzałem przez 40 minut w temperaturze 50 stopni przy otwartym daszku, po tym czasie włożyłem rybki i je osuszałem w temperaturze do 45 stopni przez 1 godzinę nadal przy otwartym daszku.
Następnie do wędzarni włożyłem rybki i wędziłem je przez 4 godziny w 45 -55 stopniach a po tym czasie podniosłem temperaturę do 90 - 95 stopni - boleń oraz pstrągi w wyższej temperaturze były przez 30 minut a leszcze przez 40.

 




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: