MILEONE KOTLETY RYBNE

Składniki:

0,5 kg  filetów z ryby

1 kajzerka

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki mąki

1 łyżeczka przyprawy do ryb z Łosi

Pieprz

Panierka:

1 jajko

Bułka tarta

Wykonanie:

Kajzerkę namaczam w niewielkiej ilości wody.
Rybę filetuję, wyciagam kręgosłup, ości piersiowe, pozostałe większe oraz odcinam skórę. Jeżeli ryba była mrożona to odmrażam ją powoli w lodówce przez jakieś 12 godzin a następnie przepłukuję pod bierzącą wodą ( w celu pozbycia się ewentualnego śluzu ), wycieram papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru wody i pozostawiam w temperaturze pokojowej na jakieś 30 minut. Gotowe kawałki ryby mielę dwa razy na sitku 2,7 mm. Odciskam bułkę z wody i mielę ją jeden raz na tym samym sitku. Do masy dodaję 2 łyżki mąki, przyprawę do ryb, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. Ma powstać gęsty, zwarty farsz.

Jajko rozbełtuję na talerzu, formuję kulkę z masy rybnej. Moczę w jajku i obtaczam w bułce tartej i dopiero spłaszczam na kształt kotlecika.

Smażę na oliwie lub oleju na brązowo-rumiany kolor.

SMACZNEGO.

Aga lubi jak w kotlecikach jest posiekany koperek lub natkę pietruszki.



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: