Pstrąg wędzony na ciepło
1. Pstrąga skrobię aby pozbyć się łusek, patroszę, wycinam skrzela i usuwam oczy.
2. Z tak przygotowanym pstrągiem postępuje na jeden z poniższych sposobów:
A. pstrąga daję do 9% solanki ( sól kamienna nie jodowana ) według poniższej tabeli: Tabela peklowania Andrzeja
lub
B. solę go na sucho nacierając rybę dokładnie solą z dwóch stron. W tym przypadku używam 18 gramów soli na 1 kg pstrąga którego układam w pojemniku skórką na dół a następnie wkładam do lodówki na około 6 godzin.
3. Pstrągi które były w solance płuczę pod bieżącą zimną wodą i dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym. Do brzuszków ryb wkłada pocięte patyczki i wieszam na okres około 2 – 3 godzin w przewiewnym miejscu ( można na nie włączyć zimny nadmuch z termowentylatora ).
Pstrągi które soliłem na sucho otrzepuję dokładnie z soli, wkładam do środka patyczki oraz wieszam w przewiewnym miejscu na 2 - 3 godzinki.
WĘDZENIE
- wędzarnię wygrzewam w temperaturze około 50 stopni przy otwartym dachu przez okres około 40 – 50 minut.
- do osuszonej wędzarni wkładam pstrągi i osuszam je w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni przez okres około 40 minut – ryba z wierzchu musi być sucha ( w dotyku jak pergamin ). Na tym etapie dach w wędzarni mam otwarty a pstrągi osuszam bez dymu pozbywam się wilgoci która jest w rybach. Jeżeli ryb dobrze nie osuszę to je ugotuję a tego nie mam zamiaru zrobić :).
Filety z pstrągów kładę na ruszcie pamiętając aby co 50 minut muszę je obracać. Ruszt na którym położyłem ryby nacieram oliwą aby ryby się nie przykleiły.
- pstrągi wędzę w "średnim" dymie w temperaturze 45 - 55 stopni przez 3 – 4 godziny. Po tym czasie podnoszę temperaturę w wędzarni do 90 stopni i przez kolejne 20 - 30 minut wędzę rybki.
Czy ryby się dobrze uwędziły sprawdzam na poniższe sposoby:
- podczas wędzenia przy płetwie ogonowej wydobywa się płyn, najpierw biały ( mazisty ) a jak pojawi się przeźroczysty to oznacza że pstrągi są gotowe.
- dobrze uwędzonego pstrąga rozpoznaje również po tym że skórka łatwo odchodzi od mięsa
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]